İnsan, hayvan veya eşyaya nazarla maddi ve manevi tesirler meydana getirmesi halini anlatım eder. Göz teması de denilen bu durum bir çeşit büyülemedir.
Parapsikolojideki adı psikokinezidir. bakışlarımız ruhi fonksiyonları ve bayın gücünü çok tesirli bir biçimde aktaran organlarımızdır.
Göz yoluyla bir çeşit hipnoz olayı gerçekleşir. Bazı yırtıcı hayvanlar gözleriyle gönderdiği şualarla avlarının bayın fonksiyonlarını kitleyerek etkisiz duruma getirirler. işte bireyler da gözleriyle şuurlu veya şuursuz başkasına ziyan verebiliyorlar.
Bu etkiler kötü niyetli kıskançlık içeren bir bakışla dahada yararsız ve seri olabiliyor.
Bazı zamanlardada şahıs kendi kendine veya evladına yahut bir yakınına fena niyetle bakmadığı durumda beyninin ürettiği negatif enerjiyle kötü etki verebiliyor. Nazar dinimizdede haktır,batıl bir inanç tam olarak değildir. Efendimizin(s.a.v.) bununla ilgili hadisleride mevcuttur göz değmesi haktır.
şayet kaderi (delip) geçecek bir şey olsaydı, bu, göz değmesi olurdu. Nazar değen bir kişi birden bire halsizleşir, durduk yerde rahatsızlanır, kendiside rahatsızlığının ne olduğunu çözemez.
Hatta zaman ilerledikçe yatağa düşer yataktan kalkamaz hale gelir.Kimi şahıslar nazar tesirine çok açık olabilir yada bazı bireylerin bakışları isteselerde istemeselerde fazla fena tesirli olabilmekte.
Nazar için Kur’an-ı Kerim okumak ve dua etmek tavsiye edilmiştir. Bu sebeple Salih bir mü’minin nazar ve göz değmesine karşı Ayete’l Kürsi, Fatiha, ihlas, Felak, Nas, Kalem sûresinin 51. ve 52. ayetleri, ezan ve
Kur’an’dan bildiği herhangi bir ayet ve sûreyi okuması ve ya ehlince okunması Resulullah’ın müsaade ettiği okuma ile tedavi şeklidir..gene nazardan korunmanın başka bir yoluda koruma muskası ya da vefki taşımaktır.
Allah dostlarının, müritlerinin kalbine yönelerek onlarının manen olgunlaşmalarını mümkün kılan bakış usulüde vardırki onları bu başlıktan ayrı tutmak zaruridir.